top of page

'Het leven van onszelf en van onze medemensen

waarheidsgetrouw beschrijven? Er zijn geen ware gebeurtenissen. De dingen zijn slechts 'waar' in de context van een of andere interpretatie. Onthul de waarheid door nooit gebeurde verhalen te beschrijven.'

uit: Tuinfeest van György Konrád

   Dianne Bakker (Groningen,1958) alias Alberdina B. laat zich inspireren door boeken, films, documentaires, kranten en gebeurtenissen die op haar pad komen. Een terugkerend thema is macht of nauwkeuriger geformuleerd machtsongelijkheid als voedingsbodem voor machtsmisbruik in zowel het private als het publieke domein.
   Zij schept met haar collages een mythische wereld waarbij het alleen op het eerste gezicht prettig toeven is. Op gekreukt kraftpapier zijn met acrylverf weidse vlaktes geschilderd. Bomen, bloemen, baby’s, kinderen, mannen, vrouwen, paarden, lammetjes zijn er als poëzieplaatjes in aangebracht. De paradijselijke landschappen dienen als decor waarin alles draait om macht. De schrille tegenstelling tussen deze decors en het verbeelde machtsmisbruik maakt dat het misbruik nog sterker bij de beschouwer binnenkomt.

   Alberdina B. maakt op volstrekt vanzelfsprekende manier gebruik van vrouwelijke clichés in haar werk en refereert daarbij geheel onverhuld aan het voyeurisme van het publiek. Zo worden haar werken op papier gekenmerkt door nauwelijks verhulde seksuele handelingen met meisjes en kinderen, die vaak als schokkend door het publiek worden ervaren. 

bottom of page